Foredrag og fortællinger

På denne side findes et uddrag af Bjarne Nielsen Brovst’s foredrag og fortællinger.

Til hvert enkelt foredrag hører en lille folder med beskrivelse af foredraget, som kan tilsendes hvis dette ønskes.
Du er velkommen til at kontakte Bjarne Nielsen Brovst her hvis du har spørgsmål eller en forespørgsel på et foredrag. Kontakt Bjarne her.

En komplet liste over Bjarnes foredrag kan findes her.

Udvalgte foredrag og fortællinger


Originaler i Nordjylland

I dette foredrag portrætteres udvalgte nordjyske originaler, såsom Bette Lambert, Alverdens Casper og Tordenkalven – mennesker, som ikke var som de fleste, og som nogle vil kalde sære.

Baseret på de fem bind ‘Originaler i Nordjylland’ fra 2012-2014 og TV udsendelser fra TV2/Nord og TV2/Midt-Vest, fortæller Bjarne Nielsen Brovst i foredraget om de spændende og rørende skæbner som han husker fra sin barndom eller har mødt og kendt. I foredraget minder Bjarne os om, at vi i det konforme, moderne samfund mere end nogensinde har brug for mennesker med ‘skæve’ indgange til livet og samfundet – netop som de skiltrede personer havde.


Kryddersnaps

At besøge Bjarne Nielsen Brovst og hans kone Gudrun kan meget let ende med et frokostbord med en række forskelligartede, buttede, lange, lige, klukflasker, der alle rummer hvad Bjarne selv har frembragt. Hver af flaskerne rummer samtidig historier, f.eks. om hvor og hvornår slåen skal høstes, om den og den plante, måske en gave fra Hans Lyngby Jepsen eller fra Thorkild Bjørnvig. Sammen med historierne følger enkle og klare recepter på, hvordan man selv frembringer kryddersnaps – til enhver lejlighed.

I dette foredrag fortæller Bjarne Nielsen Brovst om Kryddersnaps, bjæsk eller besk – hvad end denne drik kaldes, og om det der i grunden helt enkelt handler om at omgås og forvandle spiritus til kultur. Foredraget er baseret på bogen ‘Kryddersnaps – Tradition og originale fornyelser’ der udkom i 2012.


Jeppe Aajkær og Marie Bregendahl – ‘Så længe vore hjerter vil’

Jeppe Aakjær og Marie Bregendahl Voksede op i det samme lille sogn ved Karup Å.
Hun var den rige gårdmandsdatter, han den fattige hedebondesøn. De blev blandt det forrige århundredes største forfattere og står stadig som dansk litteraturs ypperste navne.

Foredraget er baseret på romanbiografien Jeppe Aajkær og Marie Bregendahl – ‘Så længe vore hjerter vil’, hvori Bjarne Nielsen Brovst beskriver Jeppe og Maries forhold på baggrund af helt nye ukendte breve mellem de to, og giver et dybt indblik i det moderne ægteskabs store glæder og hengivenhed, men også en afsløring af et forhold, der var ved at kaste Marie i fortabelse og selvmord.

Bjarne Nielsen Brovst giver med dette foredrag et gribende indblik i det moderne menneskes liv og vilkår, netop som titlen på foredraget: ‘Så længe vore hjerter vil’.


På med krum hals – en livshistorie

I dette foredrag beretter Bjarne Nielsen Brovst om to slægters livshistorie, som beskrevet i hans 14 bind store slægtssaga, udgivet fra 2002 – 2011, med titler som ‘Bedstemors badekar med løvefødder’, ‘Bjarne, vågn op’, ‘Mors lykkelige sommer’ og ‘Min fars station’.

Der fortælles om kærlighed, omsorg, om medgang og modgang. Om humor og overlevelse. Livshistorier som alle kan nikke genkendende til.


Mine egne Erindringer

Bjarne Nielsen Brovst fortæller i !”Mine egne Erindringer” om en opvækst i det nordjyske, hvor han ofte var “Måske Egnet”; men dog en lykkelig barndom med et sårbart sind. Og mødet med store personligheder, man aldrig fik sagt tak til. Kan du genkende det?


Lise Munk foredraget

Det moderne-glade Danmark har altid haft Kaj Munk som en sten i skoen. Han var ikke tids-rigtig, men han var dansk, han var kristen, og han var forpligtet. Det kostede ham livet.

Lise Munk, der blev enke som 35-årig, efter mordet på Kaj Munk d. 4 januar 1944, var mindre kontroversiel, så længe hun holdt sig i skyggen og ikke blandede sig i tilrettelæggelsen af sin mands eftermæle, men det gjorde hun.

Under arbejdet med en række radio- og tv-udsendelser tilbage i 1970’erne blev Lise Munk og Bjarne Nielsen Brovst nære venner, og som den første fik forfatteren adgang til Lise Munks private arkiver. Gennem samarbejdet med Bjarne Nielsen Brovst træder Lise Munk ud af skyggerne og fortæller åbent om sit liv, om barndommen i Vestjylland, om ægteskabet med Kaj Munk og om de mange års kamp, først i forbindelse med retsopgøret, senere i kampen om eftermælet.


Kaj Munk 1-2

Bjarne Nielsen Brovst har i sine nyudgivne to bøger om Kaj Munk fra barndommen på Lolland til præstekarriere i Vedersø, skabt et originalt storværk om Kaj Munk, skrev pressen.

Oplev dette foredrag om Kaj Munk, en af de store skikkelser i nyere dansk historie. Fortalt uden omsvøb.


Foredraget Jeppe og Marie

Jeppe Aakjær og Marie Bregendahl voksede op i det samme lille sogn ved Karup Å.

Hun var den rige gårdmandsdatter, han den fattige hedebondesøn. Trods store vanskeligheder og megen modgang får de hinanden, men kærlighed bliver til had – og to store forfatterskaber.
Bjarne Nielsen Brovst har gennem adskillige år samlet materiale til denne store biografiske kærlighedsroman. Mere end 3000 ikke tidligere offentliggjorte brevsider danner grundlaget for bogen, som på afgørende punkter rokker ved den gængse opfattelse af de to folkelige digtere.

Dette foredrag er baseret på den nye og udvidede udgave af romanbiografien af Bjarne Nielsen Brovst ‘Jeppe og Marie’ som udkom i 2012.


Vore to haver

Bjarne Nielsen Brovst er Kristeligt Dagblads haveskribent og har sammen med sin kone, Gudrun, to haver i Jylland. Den ene ligger ved Rude Strand i Østjylland, den anden ligger i Nordjylland ved Jammerbugten. Den østjyske er en frodig engelsk have, den nordjyske en forblæst skovhave på over 7000 kvadratmeter


Livsglæde og Livsmod

Brug livsglæden. Den er gratis. Den er vitterligt til, men ofte er det den syge, den handicappede, som skal fortælle den raske, hvor lyset skinner. Livet er en udfordring. Livsglæde er at sige ja til livet, mens man har det. Husk det!


Jysk humor fra Aakjær til Hausgaard via Brovst

At den jyske humor går via Brovst, skal tages ganske bogstaveligt. Med udgangspunkt i 1950’ernes Brovst fortæller Bjarne Nielsen Brovst om originaler og sære skikkelser. Et foredrag med megen humor og livsglæde, fortalt lige til hjertet. Glæd dig!


Glædens Øjeblikke

Glædens øjeblikke er titlen på dette foredrag, som henter inspiration fra et område i det moderne menneskes dagligdag, der ikke har stor bevågenhed. Tværtimod. Vi farer afsted hen ad livets landevej, helst med så høj hastighed som mulig, omgivet af så megen elektronisk støj som muligt, i halen på de seneste nyheder og elendigheder fra alle verdensdele af jordkloden.
Der findes imidlertid også en anden lykke i tilværelsen. Og den har været mit heldige lod i snart 35 år. Jeg har været højskolelærer og forstander i disse mange år på Rude Strand. Undervist henved 70.000 ældre elever, næsten alle over 60 år. Mange “af den gamle verden”, hvor bøger, læsning, fordybelse, tro, musik, kunst, har været et kår fra barndommen og ungdommens dage, men også mange for hvem bogen, fortællingen, digtet, et kunstværk, først blev en mulighed – for alvor – da man var gået ud af arbejdslivet, og tilværelsen dermed gav plads for den slags, som mange har sagt det.
I fjor udgav jeg “Livsglæde og livsmod”, der omhandler de år, jeg arbejdede tæt sammen med højskolelærer, nu afdøde Richard Andersen. “Glædens Øjeblikke er opbygget på samme vis med fortæling og personlige erindringer i en hjertelig sammenblanding.


Dansk humor fra Andersen til Hansen via Brovst

Ingen havde så uforlignelig en humor som H.C. Andersen. Med mange ukendte tekster fra H.C. Andersens ungdomsår fortæller Bjarne Nielsen Brovst om den store eventyrsdigter, så humoren nok skal finde plads i foredraget. Den forunderlige humor og fortælleglæde var også Martin A. Hansens store styrke, i sine fortællinger fra barndommens Stevns, hvor han voksede op.


Grundtvig og kærligheden

Bjarne Nielsen Brovst fortæller om Grundtvigs tidligste forelskelser i sin studietid i Århus og København, men først og fremmest om de tre store forelskelser i Grundtvigs liv: Til Lise, Constance og Marie. Dramatiske livshistorier.


H.C. Andersen i Perlehumør

H.C. Andersen havde en livsglæde og livshunger, som få vi kender. Bjarne Nielsen Brovst fortæller om drengen fra Odense, der på fire år, når elitens top i København, såvel kunstnerisk som menneskeligt. Et foredrag med perlehumør.


 

Martin A. Hansen. Bondesøn og Digter

Bjarne Nielsen Brovst fortæller om Martin A. Hansen ud fra sin meget roste biografi “Bondesøn og digter”, der afdækker Martin A. Hansens stærke vej fra bondesøn til en af Danmarks store digtere i nyere tid.
Livsfuldt og kompetent trækker Bjarne Nielsen Brovst på såvel Martin A. Hansens, som Sven Havsteen-Mikkelsens dagbøger, hvor Bjarne Nielsen Brovst er en af de få, der har haft adgang til. Bjarne Nielsen Brovst har bl.a. skrevet “Den unge Martin A. Hansen. Bondesøn og digter”, der er kommet i flere oplag.


William Heinesen. Det muntre Nord

I 1970 havde Bjarne Nielsen Brovst den første kontakt med William Heinesen og besøgte ham i 1980 sammen med maleren Sven Havsteen-Mikkelsen, hvor de i fælleskab med William Heinesen lavede bogen “Det muntre Nord”.
Foredraget “Det muntre Nord” er en fortælling om to af nordens store digtere:
William Heinesen (1900 – 1991) og Jørgen Frantz Jacobsen (1900 – 1938), Williams fætter. William Heinesens fortællekunst er båret af stor humor og Jørgen Frantz-Jacobsen af den samme varme fortælleglæde. To nye bind udkommer i 2015. ‘Det muntre Nord’, I-II.


Højskolesangbogen i ord og toner

Oplev glæden ved fællessang og ved mødet mødet med vor danske sangskat. Der tages udgangspunkt i visse digtere og komponister.


Top